YOTA zomerkamp 2018 zoekt deelnemers

IARU R1 en SARL (South African Radio League) organiseren de 8ste editie van het succesvolle YOTA zomerkamp 2018 (dit vindt plaats in de Zuid-Afrikaanse winter). De VERON Jeugd en Jongeren commissie is op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde jongeren om deel te nemen aan dit evenement. Het kamp vindt plaats van 8 tot en met 15 augustus in de omgeving van Johannesburg in Zuid Afrika.

YOTA zomerkamp 2018, wat kan je verwachten?

De YOTA (Youngsters on the Air) zomerkampen zijn een unieke ervaring om mee te maken. De week bestaat uit een druk programma met allerlei radio gerelateerde activiteiten, daarnaast is er ook tijd voor het maken van vele nieuwe internationale vrienden. Een greep uit het programma:

 • Een bezoek aan een commercieel AM zendstation en monitoring stations.
 • Bezoek aan een wild reservaat (kans om de big 5 te zien)
 • BACAR – Balloon Carrying Amateur Radio
 • Activeren van ZS9YOTA

Wat gaan we nog meer doen?

Kit bouwen, bezoek aan radio museum, digi modes en SDR.
Wil je een idee krijgen van de voorgaande zomerkampen kijk dan op www.ham-yota.com. Hier vindt je video’s, foto’s en verslagen van voorgaande jaren. Dit jaar is het programma anders dan de voorgaande jaren, het staat nu meer in het teken van ‘train the trainer’. Dit houdt in dat je gedurende de week, ideeën krijgt voor het opzetten van activiteiten in eigen land.

Wat wordt er van je verwacht?

 • Je bent enthousiast en gemotiveerd en neemt actief deel aan het programma.
 • Houdt samen met het team een blog blij gedurende het zomerkamp.
 • Schrijft samen met het team een verslag van de belevenissen voor Electron .
 • Je schrijft samen met het team een verslag voor de IARU R1/ YOTA website.
 • Bent bereid om na het zomerkamp een ambassadeur van YOTA te zijn en samen met de Jeugd en Jongeren commissie activiteiten op te zetten in Nederland.

Hoe kom je in aanmerking?

 • Je bent tussen de 15 – 25 jaar oud
 • Lid van de VERON.
 • Hebt nog niet eerder deelgenomen aan een Yongsters on the Air zomerkamp.
 • In het bezit van een registratie.

Het verblijf, volledige programma en eten/drinken wordt vergoed. De enige kosten die je zelf hebt zijn de reiskosten en €25 deelnemers kosten. Mogelijkheden voor (gedeeltelijke) sponsoring van de kosten worden nog uitgezocht.

Wil je jezelf opgeven voor YOTA zomerkamp 2018?

Meld je dan aan voor 11 februari met: je naam, leeftijd, callsign en motivatie waarom jij mee zou moeten naar Zuid Afrika, naar pd5lkm@veron.nl

Ook voor vragen kan je hier terecht.
Namens de VERON Jeugd en Jongeren commissie,
Lennart Kieft PD5LKM

 

Content retrieved from: https://www.veron.nl/nieuws/yota-zomerkamp-2018/.

Vibroplex

Vibroplex is een merk van een mechanische, semi-automatische Morse-sleutel. Die na de uitvinding en patent van Horace Greeley Martin uit New York in 1904, voor het eerst in 1905 door de Vibroplex Company werd vervaardigd en verkocht. Het originele apparaat werd bekend als een “bug”, dit waarschijnlijk door het originele logo, dat een “geëlektrificeerde bug” toonde.

De Vibroplex Company bestaat (anno 2017) al 112 jaar en zijn nog steeds erg actief. De radio operator Scott E. Robbins, ook bekend met de callsign W4PA, werd de 21e eigenaar van de Vibroplex Company op 21 december 2009. Het bedrijf is gevestigd in Knoxville, Tennessee.

De meest voorkomende Vibroplex modellen hebben een enkele hendel met een plat duimstuk of paddle aan de linkerkant en een vingerstuk of knop aan de rechterkant.

Werking

Als de knop van rechts wordt ingedrukt, maakt het een continu contact dat geschikt is voor het sturen van strepen (of dahs, zoals de meeste operators ze noemen). Wanneer de paddle van links wordt ingedrukt, wordt een horizontale slinger aan het andere uiteinde van de hendel in beweging gezet. Hierdoor worden een aantal contacten af ​​en toe gesloten, een reeks korte pulsen (dits) worden dan verzonden. De snelheid waarmee dit gebeurd is in te stellen door de positie van de gewichten te veranderen. Een ervaren telegrafist kan een snelheid van meer dan 40 woorden per minuut halen.

De originele “bug”-sleutel van Vibroplex is al meer dan 100 jaar in continue productie, met slechts kleine cosmetische veranderingen. Tal van Vibroplex knoppen zijn beschikbaar voor dit model. Het bedrijf verkoopt 27 varianten van Morse code sleutels, waaronder de Original Bug, Iambic paddles, de Vibrokeyer (een elektronische variant van de originele bug) en traditionele rechte sleutels.

Klik hier voor meer informatie.