Vibroplex

Vibroplex is een merk van een mechanische, semi-automatische Morse-sleutel. Die na de uitvinding en patent van Horace Greeley Martin uit New York in 1904, voor het eerst in 1905 door de Vibroplex Company werd vervaardigd en verkocht. Het originele apparaat werd bekend als een “bug”, dit waarschijnlijk door het originele logo, dat een “geëlektrificeerde bug” toonde.

De Vibroplex Company bestaat (anno 2017) al 112 jaar en zijn nog steeds erg actief. De radio operator Scott E. Robbins, ook bekend met de callsign W4PA, werd de 21e eigenaar van de Vibroplex Company op 21 december 2009. Het bedrijf is gevestigd in Knoxville, Tennessee.

De meest voorkomende Vibroplex modellen hebben een enkele hendel met een plat duimstuk of paddle aan de linkerkant en een vingerstuk of knop aan de rechterkant.

Werking

Als de knop van rechts wordt ingedrukt, maakt het een continu contact dat geschikt is voor het sturen van strepen (of dahs, zoals de meeste operators ze noemen). Wanneer de paddle van links wordt ingedrukt, wordt een horizontale slinger aan het andere uiteinde van de hendel in beweging gezet. Hierdoor worden een aantal contacten af ​​en toe gesloten, een reeks korte pulsen (dits) worden dan verzonden. De snelheid waarmee dit gebeurd is in te stellen door de positie van de gewichten te veranderen. Een ervaren telegrafist kan een snelheid van meer dan 40 woorden per minuut halen.

De originele “bug”-sleutel van Vibroplex is al meer dan 100 jaar in continue productie, met slechts kleine cosmetische veranderingen. Tal van Vibroplex knoppen zijn beschikbaar voor dit model. Het bedrijf verkoopt 27 varianten van Morse code sleutels, waaronder de Original Bug, Iambic paddles, de Vibrokeyer (een elektronische variant van de originele bug) en traditionele rechte sleutels.

Klik hier voor meer informatie.