Vibroplex

Vibroplex is een merk van een mechanische, semi-automatische Morse-sleutel. Die na de uitvinding en patent van Horace Greeley Martin uit New York in 1904, voor het eerst in 1905 door de Vibroplex Company werd vervaardigd en verkocht. Het originele apparaat werd bekend als een “bug”, dit waarschijnlijk door het originele logo, dat een “geëlektrificeerde bug” toonde.

De Vibroplex Company bestaat (anno 2017) al 112 jaar en zijn nog steeds erg actief. De radio operator Scott E. Robbins, ook bekend met de callsign W4PA, werd de 21e eigenaar van de Vibroplex Company op 21 december 2009. Het bedrijf is gevestigd in Knoxville, Tennessee.

De meest voorkomende Vibroplex modellen hebben een enkele hendel met een plat duimstuk of paddle aan de linkerkant en een vingerstuk of knop aan de rechterkant.

Werking

Als de knop van rechts wordt ingedrukt, maakt het een continu contact dat geschikt is voor het sturen van strepen (of dahs, zoals de meeste operators ze noemen). Wanneer de paddle van links wordt ingedrukt, wordt een horizontale slinger aan het andere uiteinde van de hendel in beweging gezet. Hierdoor worden een aantal contacten af ​​en toe gesloten, een reeks korte pulsen (dits) worden dan verzonden. De snelheid waarmee dit gebeurd is in te stellen door de positie van de gewichten te veranderen. Een ervaren telegrafist kan een snelheid van meer dan 40 woorden per minuut halen.

De originele “bug”-sleutel van Vibroplex is al meer dan 100 jaar in continue productie, met slechts kleine cosmetische veranderingen. Tal van Vibroplex knoppen zijn beschikbaar voor dit model. Het bedrijf verkoopt 27 varianten van Morse code sleutels, waaronder de Original Bug, Iambic paddles, de Vibrokeyer (een elektronische variant van de originele bug) en traditionele rechte sleutels.

Klik hier voor meer informatie.

 

Morsecursus bij afdeling 42 Voorne Putten EO

MorseAl sinds drie jaar is er in afdeling 42 de gelegenheid om tijdens de lange wintermaanden mee te doen met een cursus voor het leren opnemen en seinen van morsetekens. Deze cursus is zowel voor beginners als voor gevorderden en voor de amateurs die ooit het examen morse hebben afgelegd maar daarna nooit meer een seinsleutel hebben aangeraakt.

De cursus wordt gegeven door Hans van der Pennen PA3GXB die een ruime ervaring heeft met radiotelegrafie. Al op jonge leeftijd heeft hij zijn eerste kristalontvanger gebouwd en in 1962 werd hij lid van de Veron afdeling Eindhoven. Na het bouwen van zijn eerste 1-V-1 ontvanger kreeg hij luisternummer NL-637 toegewezen. Op die ontvanger kwamen CW- en SSB signalen duidelijk verstaanbaar binnen en vooral het kunnen decoderen van de morsesignalen werd bijna een obsessie voor Hans. Hij was er als de kippen bij toen de eerste CW cursus bij Veron Eindhoven van start ging en een half jaar later ging hij naar de opleiding voor radiotelegrafist bij Radio Holland. Als radio officier der tweede klasse is hij in dienst getreden van Radio Holland en heeft in genoemde rang op verschillende schepen dienst gedaan tot hij in 1974 een technische functie aan wal is gaan bekleden.

Het radio amateurisme is altijd zijn hobby gebleven en in 1995 heeft hij zijn A-licentie behaald en zijn unieke call PA3GXB gekregen. CW-en is nog steeds zijn passie.

In de afgelopen drie jaar morsecursus is gebleken dat het ook op latere leeftijd mogelijk is om seinen en opnemen van morsetekens te leren. Bijvoorbeeld Robert PA7RG heeft afgelopen jaar met succes het examen morse afgelegd bij onze Belgische zuiderburen. Anderen, die ooit het Veron morse examen met succes hebben afgerond maar het nooit meer hebben gebruikt, hebben, dankzij de morsecursus, de oude routine weer helemaal opgepakt. Voor de kosten hoeft u het niet te laten, die komen neer op 40 euro per seizoen.

Het ligt in de bedoeling om te beginnen in de eerste week van november 2017.

Aanmelden?

De cursus wordt gegeven op maandagavond in het clubgebouw van afdeling 42 te weten, Achterdorp 1, 3223 BA, Hellevoetsluis. Mocht u interesse hebben dan kunt u zich aanmelden bij Hans PA3GXB, e-mail adres pa3gxb@hotmail.com of bij onze secretaris Ruud a42@veron.nl.

Zie ook de desbetreffende pagina op de veronsite:  https://morse.veron.nl/morsecursus/

 

International Lighthouse and Lightship Weekend 2017

Het weekend van 19 en 20 augustus vond het jaarlijkse evenement “International Lighthouse and Lightship Weekend” plaats. Een evenement waar wij als afdeling ook graag aan mee doen, vanuit de vuurtoren ’t Hoge Licht te Hoek van Holland.

Vrijdagmiddag werd gestart met het opzetten en afspannen van de antennes. De gebruikte antenne dit jaar zijn:

 • tweemaal een FD-4
 • 2m/70cm vertical (combi)
 • 70cm vertical (monoband)
 • GPA30
 • Endfed (80-10m)

Door de routine en samenwerking van de diverse amateurs was in twee uur tijd vrijwel alle voorbereidingen voltooid.
We hadden dit jaar 4 vaste stations, (gezien vanuit de vuurtoren, van onder naar boven)

 • 20m, voice, Kenwoord TS2000 (begane grond), aangesloten op de FD-4
 • 30m, digital, Icom IC7100 (eerste verdieping), aangesloten op de FD-4
 • 40m, CW, Icom IC7300 (vijfde verdieping), aangesloten op een Endfed
 • 2m/70cm, voice, Yeasu FT897 (zevende verdieping), aangesloten op een dual band 2/70

Naaste de vele verbindingen (ongeveer 235) die we gemaakt hebben, was er ook best veel aanloop van nieuwsgierige toeristen en mede amateurs die de toren graag zouden willen bezoeken.
Wie de toren bezoekt wordt meegenomen door de ontwikkeling van de kustverlichting. Er is een indrukwekkende collectie lampen en objectieven te zien. Voor meer informatie rondom de vuurtoren kijk dan op: http://kustverlichtingsmuseumhoekvanholland.nl/

Wij hebben erg genoten. Hieronder een korte foto impressie.

Namens de crew,
PA3DSJ – Huib
PA7RLF – Ralf
PA7AM – Kees
PA2AM – Wim
PA7FL – Rob
PD0JMY – Rob
PE1H – Hans
PH7GIS – Jeffrey

En onze gast operators:
PA2A – Steef
PD1DRE – Andre uit Den Helder

International Lighthouse and Lightship Weekend 2017

PIMG_8377_1Komend weekend (19 en 20 augustus) is het het derde volle weekend van augustus. En dat betekent dat het International Lighthouse and Lightship Weekend (ILLW) weer gehouden wordt.

Het begon allemaal in 1993 tijdens een natte winterse avond toen twee leden van de AYR Amateur Radio Group in Schotland, John GM4OOU en Mike GM4SUC (SK), na een club bijeenkomst spraken over het creëren van een evenement in de zomer, waar clubleden een velddag konden houden en lekker met de radio konden experimenteren. Diverse thema’s passeerde de revue; havens, luchthavens, historische Schotse locatie, kastelen enz. maar er werd uiteindelijk besloten dat de vuurtorens van Schotland ideaal zouden zijn.

Na onderzoek bleek dat de vuurtorens van Schotland werden onderhouden door de Northern Lighthouse Board in Edinburgh, die niet alleen verantwoordelijk waren voor de vuurtorens van Schotland, maar ook die van het eiland Man. Goedkeuring werd gevraagd en verkregen van de Northern Lighthouse Board, om radiozendamateurs toegang te verschaffen tot de vuurtorens. In februari 1993 werd er een uitnodiging gestuurd naar alle schotse amateurclubs en die op het eiland Man. Om deel te nemen aan dit leuke en gezellige derde weekend van augustus.  Het eerste jaar waren er 11 stations gevestigd in de vuurtorens. Deze stations waren voornamelijk actief op de HF banden.

Dit evenement (het is dan ook geen contest) is langzaam uitgegroeid tot een wereldwijd evenement waar honderden radiostations aan mee doen. Op het moment van schrijven (16-08-2016) worden er komend weekend zo’n 436 vuurtoren “geactiveerd”

De beheerder van “Het Hoge Licht” te Hoek van Holland, René Vas, stelt de vuurtoren speciaal voor ons, afdeling A59 (PI4VNW), open. Wij zullen dan, evenals vele andere vuurtorens, actief zijn. Tijdens dit weekend is de vuurtoren open voor bezichtiging.

De tijden dat de vuurtoren “radio actief” is, zijn ongeveer:
Zaterdag van 9:30 tot ongeveer 22:00 uur (met een pauze van ongeveer 18:00-19:00)
Zondag starten we eveneens om 9:30 tot ongeveer 16:00 uur.
Dit jaar zullen +/- 6 operators aanwezig zijn.

Voor meer informatie over dit evenement zie de website van ILLW.
Voor meer informatie over de vuurtoren en het kustverlichtingsmuseum, dat gevestigd is in de vuurtoren:
http://kustverlichtingsmuseumhoekvanholland.nl

De Vuurtoren staat aan het einde van de Jolinkstraat aan de Willem van Houtenstraat in Hoek van Holland. (N51 58.472 / E004 07.978)

Koude Oorlog Evenement de Luisterpost (KOEL)

Zaterdag 30 september en zondag 1 oktober 2017

Garnizoen

Dit jaar is het 50 jaar geleden, dat het garnizoen uit Gorinchem vertrok.
Met dit evenement wordt hierbij stilgestaan.

Een bijzonder evenement

Het grootste deel van het garnizoen bestond in die tijd uit een zeer speciaal onderdeel van de
verbindingsdienst. KOEL is dan ook geen traditioneel vestingevenement , maar het is een mix van
geschiedenis, radiotechniek en de spanning van spionage in de Koude Oorlog.

Programma:

 • Zaterdag 10:00 – 11:00 uur
  Twee militaire muziekkorpsen en militairen
  marcheren van het Kazerneplein naar de
  Luisterpost.
  Route: Westwagenstraat, Kruisstraat, Hoogstraat,
  Burgstraat, Kalkhaven, Lombardstraat en
  Dalemwal.
 • Zaterdag en zondag 11:00 – 17:00 uur:
  De Luisterpost is ingericht, met authentieke apparatuur en
  de gang van zaken tussen 1955 en 1967 wordt
  nagespeeld. Er worden daadwerkelijk Russen afgeluisterd!
  U kunt komen zien, luisteren en zelfs meedoen. Op eigen
  gelegenheid of door deelname aan de rondleidingen.
  · Kampementen met radiowagens op de bastions aan de
  Soldatenwal (Dalemwal) met o.a. een demonstratie van
  het “uitpeilen van de vijand. U krijgt hier tekst en uitleg.
  · In de buskruitmagazijnen op Dalembolwerk is een
  expositie Garnizoen en Afluisterradio’s.
  · Jeugd en ouders kunnen meedoen aan een spannend
  spionagespel.

Klik hier voor de officiele uitnodiging.

Op zaterdag 30 september 2017 vindt ook de reünie plaats van oudgedienden.

Zie deze link voor de uitnodiging voor oudgedienden