Kijk uit: een Arduino is besmettelijk!

Het is, denk ik, ondertussen 10 jaar geleden dat ik toevallig in aanraking kwam met “Arduino”. Een goede kennis van mij, die later ook nog zendamateur bleek te zijn, had het er vaak over: zet ik in mijn Arduino. Ik snapte er toen niks van maar dat geeft niet, de ‘toon’ was gezet!

Een Arduino is besmettelijk!

Zo’n 5 jaar geleden heb ik, min of meer in een opwelling, een basisuitrusting gekocht. Het nodige op Internet gezocht en gaan experimenteren. Eerst natuurlijk met het voorbeeld programma ‘Blink’, het laten knipperen van de ingebouwde led. Daarna was mijn eigen opdracht: het laten knipperen van een combinatie zoals een stoplicht. Zo ga je steeds verder want als gepensioneerde moet je toch leuk bezig zijn en aangezien mijn antenne situatie op de flat niet rooskleurig is (vaak S5 of meer ellende) ben ik maar met de Arduino bezig geweest. Ik heb het ook een tijdje laten liggen want er waren andere zaken die net even belangrijker waren.

Gelukkig (voor mij en anderen) kwam er een paar jaar geleden een serie projecten met Arduino in Electron door PA0GTB. Met allemaal ben ik begonnen en een heel aantal zijn ook afgemaakt en werken. Om nog meer kennis en ervaring op te doen ben ik vorig jaar (2019) naar een workshop in Rotterdam geweest.

Digitale Electon

Bij mijn herintreden in 2016 als zendamateur heb ik meteen ook een aantal cd’s gekocht van oude Electron’s. Daar vond ik in het november nummer van jaargang 2015 een Arduino project: Arduino en GPS-data. In de nieuwsbrief van de Benelux QRP club, september 2018 stond eveneens een artikel over GPS: Nabouwen van een GPS ontvanger.

Beide artikelen waren voor mij een uitdaging: dat ga ik ook bouwen (nou ja: bouwen???) en wat dan mijn oefening om de hersens extra te laten werken is: daar waar het kan, verander ik het programma: als het dan doet wat ik verwacht, dan heb ik dat programmadeel gesnapt.

Zo heb ik in beide programma’s via een schakelaar de UTC-tijd die de GPS-ontvanger geeft aangepast tot winter – of zomertijd en dat via tekst ook zichtbaar gemaakt.

Aansluiting van het 1602 LCD aan Arduino
LCD aansluiting op Arduino
Afbeelding: ON4CDU

Qua hardware stelt het eigenlijk weinig voor: een Arduino (Uno of een Nano die een stuk kleiner is), een GPS-ontvanger met antenne, een display (LCD-scherm of een Oled (dot-matrix) scherm), eventueel een 3-standen schakelaartje en natuurlijk, niet te vergeten, het programma dat alles een beetje regelt.

Op de website van de Veron kan je de benodigde informatie downloaden. Dit is te vinden onder Downloads > Electron > Electron bijlagen > 2015 jaargang > Electron november 2015 > Download hoort bij het artikel ‘Arduino en GPS-data’. Het project wordt gebouwd met een 1602 (16 karakters en 2 lijnen) LCD scherm, maar dat kan je, als oefening, ook veranderen naar 2004 LCD scherm (20 karakters op 4 lijnen).

Op de website van PA0RWE staat onder Arduino Projects, GPS Receiver  een link waar je de gegevens voor de dot-matrix (Oled) uitvoering kan vinden.

Aad PE1HTJ
pe1htj@veron.nl

Complete project op een breadboard
Afbeelding: PA0RWE
Oled scherm met de ontvangen GPS data
Afbeelding: PA0RWE
Het project met 2 schermen ingebouwd in een net kastje.
Afbeelding: PE1HTJ

Bronnen:
https://on4cdu.net/arduino-en-gps-data/
https://pa0rwe.nl
https://www.veron.nl