Lezing Cilinder dipool

Dinsdag 18 juni a.s. komt Bert, PA1B een lezing geven over de cilinder dipool.

De zaal is vanaf 19.30 uur geopend en de lezing begint om 20.00 uur en zal ongeveer 90 minuten gaan duren, met een ingelaste pauze.

De Cilinder dipool

De cilinder dipool is een zeer kleine antenne gemaakt van 2 Monster energie drank blikken en een eenvoudige spoel, werkt prima op 15 meter en is zeer goed binnenshuis te gebruiken.

Bert gebruikt deze antenne met QRP in CW contesten, waarbij de antenne binnenshuis in gebruik is op een hoogte van 4 meter. Met vier verschillende cilinder dipolen met verschillende afmeting heeft Bert al een groot aantal DXCC landen gewerkt door heel Europa op 7 MHz t.e.m. 28MHz met 3 en 4 watt.

In de lezing worden de eigenschappen van deze bijzondere antenne behandeld, zoals de werking, de aanpassing en het bijzondere stralingsdiagram. Er zal tevens zal aan de orde komen, welke lengte de cilinder dipool moet hebben voor bijvoorbeeld de 80 meter band. De lezing bevat vele aspecten van antennes en propagatie en is daardoor interessant voor de doorgewinterde amateur, maar ook zeker voor de beginner. Het wordt een leerzame en leuke avond.

Bekijk alvast de website van Bert. https://a29.veron.nl/hams/pa1b