Foto CREW Lighthouse Weekend

Vlnr: Huib PA3DSJ, Kees PA7AM, Ralf PA7RLF, Rob PA7FL, Jeffrey PH7GIS, Hans PE1H en Rob PD0JMY

Het weekend van 18 en 19 augustus vond het jaarlijkse evenement “International Lighthouse and Lightship Weekend” plaats. Een evenement waar wij als afdeling ook graag aan mee doen, vanuit de vuurtoren ’t Hoge Licht te Hoek van Holland.

Lighthouse

Vele vuurtorens staan in de steigers voor renovatie. Echter ‘onze’ vuurtoren is niet van Rijkswaterstaat en wordt om die reden niet gerenoveerd. Terwijl andere torens (die normaal gesproken ook altijd geactiveerd worden) nu niet gebruikt konden worden voor dit evenement. Veelal werd er dan gekozen om naast de toren deel te nemen. Of helemaal niet. Wij hadden het geluk dat we de toren als vanouds konden gebruiken. Wij hebben hier echter ook mee te maken gehad. Een aantal jaar geleden werd ‘Het Hoge Licht’ gerenoveerd en geschilderd. Toen hebben we met een tent naast de toren mee gedaan.

Opbouw

Vrijdagmiddag werd gestart met het opzetten en afspannen van de antennes. De gebruikte antenne dit jaar zijn:

  • FD-4
  • 2x 2m/70cm vertical (combi)
  • Zelfbouw 20/15/10m
  • Endfed (80-10m)

Zaterdag en zondag zijn we om 08:45 gestart, we hebben 3 HF stations in de lucht gehad. 2 met telefonie en/of telegrafie. En dit jaar ook weer een digitaal station (psk/rtty). Hoewel de conditie om alle banden tegen vielen zijn er toch nog zon 130 verbindingen gemaakt. Waar leuke verbindingen tussen zitten. Ook op 2m SSB zijn leuke verbindingen gemaakt. De QSL kaarten (voor hen die dat wilde) worden z.s.m. geschreven en verstuurd.

Stations

We hadden dit jaar 4 vaste stations, (gezien vanuit de vuurtoren, van onder naar boven)

  • 20m/40m, voice, Kenwoord TS2000 (begane grond), aangesloten op de FD-4
  • 20m/30m, digital, Icom IC7100 (eerste verdieping), aangesloten op de endfed
  • 40m, CW, Icom IC7300 (vijfde verdieping), aangesloten op een homemade dipoole 20/15/10m
  • 2m/70cm, voice, Yeasu FT897 (zevende verdieping), aangesloten op een dual band 2/70
  • buiten de toren hadden we een portofoon op de tweede combi antenne

Omdat er veelal thuis geen plek is, is de vuurtoren een ideale plek om nieuwe (of gemodificeerde) antennes uit te proberen danwel te meten. Hier werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt door een aantal van onze operators.

Bezoekers

De vuurtoren werd door vele nieuwsgierige bezocht. Een aantal van hen waren zendamateurs die nieuwsgierig waren naar wat we hadden staan en deden. Maar ook gewoon om een praatje te maken en mensen te ontmoeten. Die je normaal gesproken alleen hoort. Maar ook vele toeristen uit diverse landen kwamen een kijkje nemen. De vuurtoren huist ook een indrukwekkende collectie aan lampen en objectieven. Verder verteld de toren de geschiedenis van de kustverlichting. Ieder jaar is er een wisseltentoonstelling. Dit jaar was het thema Lost Sounds. (zie voor meer informatie de website van het kustverlichtingsmuseum)

Wij hebben erg genoten van dit Lighthouse weekend. Hieronder een korte foto impressie.

Namens de crew,
PA2A – Steef (zaterdag)
PA3DSJ – Huib
PA7RLF – Ralf
PA7AM – Kees
PA7FL – Rob
PD0JMY – Rob
PD1DRE – Andre (uit Den Helder)
PE1H – Hans
PH7GIS – Jeffrey